"CSíRÁJÁBAN VAN AZ EREJE!"

A megelőzés a legjobb gyógyítás, amit a szervezetünk megerősítésével, karbantartásával, a hiányzó elemek Ősidők óta nagy tisztelet övezi az "életerőt" hordozó magot, amely az új élet kezdetét jelképezi az állati és a növényi világban egyaránt. A történelmi írásokból kitûnik, hogy minden jeles korszak meghatározó jelentőségû civilizációja foglalkozott rendszeresen csíráztatással. Felismervén a csírák értékes szerepét a táplálkozásban, a kínaiak már időszámításunk előtt 3000-ben csíráztattak magokat. A legendás hírű kínai császár, Sheng Nung könyvében részletesen leírta, hogy a csírák salaktalanítják a szervezetet, és rendkívül átható gyógyító hatásuk van.

A főníciaiak is fogyasztottak csírákat hosszú hajózásaik alatt, így teremtve meg a friss, nyers táplálékot. A csíráztatás múltja Európában igen "viszontagságos", hiszen az elmúlt néhány évszázad alatt többször fedezték fel újra a csírák értékeit. A XVIII. században a hajózás legtragikusabb betegségei közé tartozott a skorbut, amit a híres Cook kapitány csíráztatott árpából készített itallal gyógyított sikeresen. A második világháború idején a brit és az amerikai kormány egyaránt elismerte a csíráztatott magvak jelentős fehérjetartalmát.

Az igazi áttörés azonban a csírák elismertségében akkor következett be, amikor az amerikai dr. Clive Mc Kay, a táplálkozástudományokkal foglalkozó kutató, a csírák nagy vitamintartalmára vonatkozó kutatási eredményével felcsigázta a közvélemény figyelmét. A csíráztatás azóta is központi helyet foglal el a táplálkozástudományi kutatásokban, és remélhető, hogy a közeljövőben elnyeri a tudósok és a közvélemény méltó elismerését.

A gabonacsíráztatás a gabonatermeléssel egy időben jutott el keletről a mai Magyarország területére a bronzkor elején.

NAPRAFORGÓCSÍRA

LUCERNACSÍRA

RETEKCSÍRA

BÚZACSÍRA

HAGYMACSÍRA

BROKKOLICSÍRA

A megelőzés a legjobb gyógyítás, amit a szervezetünk megerősítésével, karbantartásával, a hiányzó elemek rendszeres pótlásával, bevitelével érhetünk el. Erre legalkalmasabb lehet a különböző csírák fogyasztása, akár nyers állapotban, akár különböző készítmények formájában.

Fogyassza önmagukban, szendvicsekre feltétként vagy salátákba keverve!