"CSíRÁJÁBAN VAN AZ EREJE!"
A megelőzés a legjobb gyógyítás, amit a szervezetünk megerősítésével, karbantartásával, a hiányzó elemek
Ősidők óta nagy tisztelet övezi az "életerőt" hordozó magot, amely az új élet kezdetét jelképezi az állati és a növényi világban egyaránt. A történelmi írásokból kitûnik, hogy minden jeles korszak meghatározó jelentőségû civilizációja foglalkozott rendszeresen csíráztatással. Felismervén a csírák értékes szerepét a táplálkozásban, a kínaiak már időszámításunk előtt 3000-ben csíráztattak magokat. A legendás hírű kínai császár, Sheng Nung könyvében részletesen leírta, hogy a csírák salaktalanítják a szervezetet, és rendkívül átható gyógyító hatásuk van.
A főníciaiak is fogyasztottak csírákat hosszú hajózásaik alatt, így teremtve meg a friss, nyers táplálékot. A csíráztatás múltja Európában igen "viszontagságos", hiszen az elmúlt néhány évszázad alatt többször fedezték fel újra a csírák értékeit. A XVIII. században a hajózás legtragikusabb betegségei közé tartozott a skorbut, amit a híres Cook kapitány csíráztatott árpából készített itallal gyógyított sikeresen. A második világháború idején a brit és az amerikai kormány egyaránt elismerte a csíráztatott magvak jelentős fehérjetartalmát.
Az igazi áttörés azonban a csírák elismertségében akkor következett be, amikor az amerikai dr. Clive Mc Kay, a táplálkozástudományokkal foglalkozó kutató, a csírák nagy vitamintartalmára vonatkozó kutatási eredményével felcsigázta a közvélemény figyelmét. A csíráztatás azóta is központi helyet foglal el a táplálkozástudományi kutatásokban, és remélhető, hogy a közeljövőben elnyeri a tudósok és a közvélemény méltó elismerését.
A gabonacsíráztatás a gabonatermeléssel egy időben jutott el keletről a mai Magyarország területére a bronzkor elején.
NAPRAFORGÓCSÍRA
- Vízhajtó hatású, gazdag B- és E vitaminban, bizonyított a magas foszfor és kálciumtartalama.
- A napraforgó elősegíti a zsírok, szénhidrátok emésztését, jótékony hatású a szövetek izomtónusához- és az idegrendszerhez.
- Magas a vastartalma, segíti is vörösvértestképzést, réztartalma a vasfelhasználáshoz szükséges.
- Magas jódtartalma szükséges az idegsejtek működéséhez és a jód a pajzsmirigy-hormon alkotórésze.
- Magnéziumtartalma az izom, agy, tüdőszövetek működését segíti.
- Magas fehérjetartalma 20-25% közötti.
- Niacin tartalma a bőr életfunkcióira van jótékony hatással.
- Magas klorofilltartalmának köszönhetően könnyíti az asztmások légzését. A klorofill oxigént szállít a sejtekhez.
- Tartalmaz olyan fehérjéket, melyeket szervezetünk nem képes előállítani.
- Segíti a máj méregtelenítését.
LUCERNACSÍRA
- Olyan ásványi sókat tartalmaz, melyek lúgosítják a vért
- Rostja lelöki a koleszterin lerakódását az erek faláról, szaponin tartalma lekaparja és feloldja
- Magas magnántartalma csökkenti a vércukorszintet
- Segít ízületi gyulladásánál, reumánál, gyomorfekélynél
- Szoptatós anyáknál tejserkentő
- A benne lévő növényi hormon miatt ösztrogén hatása van, amely segít a mellrák kialakulásának megelőzésében
- Jótékony hatású a vérszegénység gyógyításában a magas B12-vitamin tartalma miatt
- K-vitamin tartalma megelőzi a vérrög kialakulását, csökkenti a vérzéseket.
- Gyógy-tápláléka a vastagbélgyulladásban szenvedőknek
- Borostyánkősav tartalma a kötőszövetek rugalmasságáért felelős
RETEKCSÍRA
- Természetes antibiotikum
- Több hőt termel, mint a kifejlett retek, elősegíti a felesleges nyálka eltávolítását, tisztító folyamatokat indít el
- Kiüríti a bélférgeket
- Tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezzel gyógyítja a megfázást, homlok- orrmelléküreg dugulását, szamárköhögést, lassan elhúzódó asztmát
- Pakolás formájában csökkenti a reumás fájdalmakat
- Rothadásgátló és antiszeptikus hatása van, kedvező hatása van a bélflórára
- Hatásos vizelethajtó hatású
- Kis mennyiségben étvágygerjesztő
- Húgyvezeték, húgyhólyag vese- és májtisztító
- Jótékony hatását fejti ki az epe-vesekő és a –homok eltávolításában
- Magas foszfortartalmú vegyületei tisztítják és szépítik a bőrt, elmulasztják a pattanásokat
BÚZACSÍRA
- Kiváló méregtelenítő hatású
- Nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, kálciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, kobaltot, folsavat és antioxidánst
- Segíti az emésztést, tisztítja a májat
- Gyógyítja a gyulladásokat, jó hatással van a hormonok működésére
- Erősíti az idegrendszert
- Szabályozza a vérnyomást, a szív- és érrendszeri betegségek esetén kedvező élettani hatású
- Gátolja a rákos sejtek életben maradását
- Pozitív hatással bír idegrendszeri problémák, fáradtság, reuma, izületi bántalmak esetén
- Csökkenti a vér magas koleszterinszintjét
HAGYMACSÍRA
- Hasonlóan a retekcsírához természetes antibiotikum
- Kitisztítja a véráramot és a májat, megújítja a vért, tágítja az ereket, főképp a szívkoszorúereket
- Nyálkaoldó, segít a közönséges náthával szemben, nyálkaürítésre készteti a tüdőt
- Antiszeptikus, vírusölő, pusztítja a fonalas gombákat, élősködőket, izzasztó hatású
- Jótékony hatása van gyomorfekélynél, fejfájásnál
- Vázizom eredetű daganatoknál, vegyes sejtekből álló daganatoknál hozzájárul a keletkező méreganyagok eltávolításában
- Emeli és beállítja a magas vérnyomást
- Segíti a fehérsejtek munkáját
- Tisztítja az epehólyagot, epevezetéket és a lépet
- Hat az inzulintermelésre, emeli a speriumszámot
BROKKOLICSÍRA
- Szívvédelem, immunrendszer erősítő, daganatnövekedést blokkoló enzimeket tartalmaz
- Erőteljes rákmegelőző, legfőképp nyelőcső- gyomor- vastag- végbél rák elleni védelemben
- Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően antioxidáns (megvédi a szervezetet a káros szabadgyökökkel szemben hatású
- Regenerálja az agysejteket
- Nyomelemei előzik a vesehomok és a vesekő kialakulását
- Enzimei jótékony hatással vannak a belső elválasztású (csecsemőmirigy, hasnyálmirigy) mirigyekre
- Segíti a májfunkciót, a méregtelenítést
- Magas kalcium tartalma fontos a csontoknak, a fogaknak, a nyirokmirigyeknek
- Táplálja a bőrt, javítja a látást, tisztítja a vért
A megelőzés a legjobb gyógyítás, amit a szervezetünk megerősítésével, karbantartásával, a hiányzó elemek rendszeres pótlásával, bevitelével érhetünk el. Erre legalkalmasabb lehet a különböző csírák fogyasztása, akár nyers állapotban, akár különböző készítmények formájában.
Fogyassza önmagukban, szendvicsekre feltétként vagy salátákba keverve!