Akárcsak a paprika és a paradicsom, a sütőtök is az Újvilágból indult hódító útjára, pontosabban Közép- és Dél-Amerikából. A sütőtök a népi gyógyászatban máj és vesebetegségek esetén alkalmazták, jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító, megfázásos betegségek hatékony ellenszere: tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés esetén hasznos.Erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatású. Allergia és bőrpanaszok ellen is javallott. A zöldség húsa igen gazdag karotinban; sötét sárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul.

Ezen kívül C- és E-vitamin-forrásunk, a magja pedig magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetünknek az egyre ridegebb őszben. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék.

A ceglédi földbe a magyar, nagy kerek, szürke bordás Nagydobosi és a kanadai, körte alakú, narancssárga héjú Orange sütőtök fajták magjai kerülnek.

A sütőtök elkészítési lehetősége igen színes. Készülhet belőle sütőtökkrém leves, rakott sütőtök vagy épp az amerikai kedvenc, a Pumpkin Pie. A Ceglédi Csemegéink közé tartozik a sütőtökgolyó és a sütőtök saláta.

Késztermékeink

Sütőtökgolyó


Ahogy a legtöbb gyümölcsből, így a sütőtökből is készülhet aszalvány, amely kedvelt csemege a családi asztalon. Az aszalás folyamataként a gyümölcs- illetve a zöldség nedvességtartalma minimálisra csökken, de az értékes vitamin- és ásványi anyagokat megőrzi. A mai „édességkultúra” mindennapos összetevője a fehérliszt, a margarin, a fehércukor, amelyek egészséges „versenytársaként” jelent meg a fogyasztók asztalán a kézi készítésű kókuszos sütőtökgolyó. A sütőtök aszalvány krémhez, az édesség állagát meghatározó egészséges búzakorpa, búzacsíra, méz, mazsola kerül.Sütőtöksaláta

A sütőtök ezer arcát mutatja. Vannak növények melyeket, ha egymás mellé ültetünk gyorsabban, egészségesebben fejlődnek, és vannak, amelyek egymás mellé kerülve gátolják egymás fejlődését. A kedvező növénytársítás tankönyv példája a csemegekukorica és a sütőtök – hiszen mindkettő Amerikából érkezett hozzánk –, amely mellett a saját földünkben a csemegeuborka is megterem. Ahogy ez a három zöldség „barátságban” él egymással a kertemben, úgy legyenek társak a tányérunkon is. A termék az ismert franciasaláta elkészítési módját hivatott követni. Az apróra kockázott, hő kezelt sütőtök, a bio csemegekukorica- és uborka, a saját készítésű adalék-tartósító- és színezékmentes öntet összekeverésével készül a főétkezésre is kiválóan alkalmas sütőtöksaláta.