Megdöbbentően sok egészségügyi problémára lehet megoldás azaz ősi gabonafajta, aminek ásványanyag- és vitamintartalma óriási! A tönkölybúza gyógyít és fiatalít, és már a Nílus völgyében is fogyasztották a Krisztus előtti 4. évezredben. A rómaiaknak köszönhetően a honfoglaló őseink is ették a Kárpát-medencében.

A napjainkban újra termeszteni kezdett tönkölybúza a legjobb gabona, hiszen zsíros és erőteljes, kiváló szövetépítő. Aki tönkölybúzát fogyaszt, annál döbbenetes módon alakul át a szövetállomány. A vegetáriánusoknak ideális táplálék, hiszen minőségi fehérjét képes adni, ami nélkülözhetetlen az egészséges táplálkozáshoz. Fehérjetartalma pedig 20 százalékos. Nagyon meg kell nézni azonban, hogy mit emelünk le a boltok polcairól, hiszen a tönkölyt sokszor keverik más gabonafélékkel, így azonban nem érvényesül sokféle kiváló hatása.

Az igazi tönkölykenyér napokig eláll, lehet belőle teljes kiőrlésű és fehér kenyeret is sütni. A tönkölybúzából készült kenyér ásványanyag tartalma 15-20-szorosa, vitamintartalma 20-25-szöröse a búzából készült kenyérhez képest. Nem tartalmaz nehézfémeket, és E-vitamin tartalma még kisütés után is csúcsértékben található a tönkölybúza kenyérben. Emellett igen magas a teljes B csoportú vitaminok aránya, valamint a rákbetegségek kialakulását gátló szelén tartalma is.

Egészségtani hatása szinte felsorolhatatlan: